Mit csinál egy első gyerekes kismama szülés előtt? Vadul bújja a netet, mindenféle listák után kutatva, hogy vajon mit is vigyen magával a kórházba, mit szerezzen be otthonra, mi minden kell, hogy a pici életben maradjon.

Aztán kiderül, hogy a picinek csak az ingyenes tej kell 😀

No de azért íme egy lista, hogy mire is volt tényleg szükség a kórházban.

A szülőszobán

Összekészítettem egy táskát, de a nagyja feleslegesnek bizonyult. Vittünk kórházi ruhát, de aztán ott mégis kaptunk.

Ami kellett, az a víz volt. Veszettül szomjas voltam. Éhes egy picit sem, pedig ott voltunk pár órát. Eszembe sem jutott a szőlőcukor amit a táskám rejtett, pedig lehet, hogy jó lett volna. Vízből nekem nagyon jó volt, hogy a cumis szájú üvegeset vettük, legalább nem öntöttem le magam fekve.

Bármilyen ruha felejtős, csak idegesíteni fog. Köntös sem kell igazából, a kórházas ruha jó, ha esetleg ki kell menni mosdóba.

Ami kincset ért, az a jégbetét volt. Közvetlen szülés után használva nagyon hatásos. Ha esetleg túl hidegnek érzed, akkor egy másik betétet tegyél alá. Ilyenkor az a másik betét valamilyen nagyon erős nedvszívó kell legyen, mondjuk Tena Lady vagy ilyesmi, amit inkontinenciára gyártanak, az megfelelő. Szükség lesz rá, hidd el. Egy másik jégbetétet még elhasználtam a második napon, többre nem volt szükség.

Amit út közben elkérnek, azok az iratok, házassági anyakönyvi kivonat vagy apasági nyilatkozat, várandós kiskönyv, TAJ kártya, és megkérdezik mi lesz a gyerek neve. Amíg vajúdsz, addig legalább a szülésznő is elfoglalja magát valamivel, készülnek az iratok 🙂

Amikor át kell menni a kórterembe ahol a következő napokat töltöd majd, akkor nem fog ártani egy eldobhatós bugyi, hiszen itt még nem fürödtél, ellenben a betétet meg kell tartani valaminek, amit többet nem akarsz majd használni…

A három nap alatt

Legpraktikusabb kórházi viselet a szoptatós hálóruha, 3-4 darab. Mivel úgyis egész nap szopik a baba, még begombolni is felesleges. 🙂 Én még vittem egy leggingset, de bármilyen passzos nadrág is jó lehet, mert stabilan tartja a betétet, amiből jó párat elhasználsz a kórházi napok alatt. Meg utána is.

Eldobhatós bugyiból én egy egész csomaggal elhasználtam (5db volt egy dobozban, Dm-ben vettem, de több helyen is lehet kapni).

Nagy kincs még a mellbimbó védő krém, nekem nagyon nagy szükségem volt rá. A Lansinoh márkájút használtam, nagyon jól bevált.

Ahol én voltam kórházban, ott adnak mindent egyébként, babának is meg anyának is, de nyilván van, ahova kell wc papír, evőeszköz, a szokásos kórházas felszerelés igény szerint (tusfürdő – szappan, fogkefe, fogkrém, sampon, törölköző, két papucs, köntös, zokni..)

Ne felejtsd otthon a telefonod töltőjét sem 🙂 Kb. ennyi volt, ami tényleg kellett. Esetleg tegyél még be fájdalomcsillapítót, hátha szükséged lesz rá.

Hazamenéskor

Neked utcai ruha, ami nem árt, ha még a pocakos ruháid közül kerül ki.

A babának pedig évszaktól függően overall, sapka, kesztyű (vagy kis zokni), vagy könnyebb ruhácskák, 50-56-os mérettel érdemes számolni. Mire hazaindultok, addigra úgyis kiderül, hogy mekkora jó a babára.

Természetesen igény szerint egészítsd ki a listát, én ezeket használtam, a többit csak cipeltük a semmiért 🙂