Nem sokára két hónaposak leszünk, és így visszanézve látom, hogy az első hetek, de főleg az első napok mennyire káoszosak voltak a mostani helyzethez képest. Jó egy kicsit úgy érezni, hogy van már egy picike rutin a napi teendőkben. Csupán olyan apróságokra gondolok, hogy tudom, hova nyúljak, ha pelenkát kell cserélni, milyen ruhát adjak a gyerekre, és mondjuk nagyjából el szoktam találni, hogy miért sír. Nem valami világmegváltó dolgok, de könnyebb lett volna az elején, ha megvannak ezek a kicsi rutinok.

Ezért gondoltam összeszedem, hogy mik azok az apró kellékek, amikért apa futkosott az első időkben, hogy megkönnyítse a dolgunkat.

Pelenka és textil pelenka

Ezek azok, amikből sosem elég. Ha babanézőbe megyünk, tuti pelust viszünk, és mi is örülünk neki, mert tuti el fog fogyni. Nem sok márkát próbáltunk ki eddig, így nincs túl nagy tapasztalatom, de ami eddig bejött, az a dm saját márkás active plus pelusa, és a pampers, bár ez utóbbinak kicsit fura szaga van alapból. A libero newborn pelusát is használtuk, de az kicsit vastag volt, nekem nem tetszett.

Textil pelus szintén nem lehet elég. Mindenhova azt terítem a gyerek alá, szoptatáskor, büfihez, ha csak simán fekszik az ágyon, mert ki tudja, mikor folyik ki minden valahol. 🙂 Sőt, én még éjszakára is használom négybe hajtva a melltartómba téve (a melltartóbetét mellett), hogy ne áztassak el mindent reggelre…

Pelenkázó alátét

Eldobható pelenkázó alátét

Ennek a létezéséről nem tudtam, amíg a kórházban nem találkoztam vele. Ott ilyen van a pelenkázó szekrényen, és annyira megtetszett, hogy azonnal megbíztam a férjem, hogy kutassa fel, hol lehet kapni. Szerencsére bárhol, csak én voltam zöldfülű, és nem tudtam róla. 🙂 Mi szintén a dm-ben kapható saját márkásat használjuk, teljesen jól működik, és talán ez a legolcsóbb is amivel eddig találkoztam.

Popsitörlő kendő

A pelenkázások elengedhetetlen kelléke. Bár néha úgy érzem, annyira nedvesek, hogy még külön megtörlöm a baba popsiját valami szárazabbal is. Persze nem kell, hiszen a krémezés segít ezen, csak engem megnyugtat. 🙂 Kendőből eddig a pampers és a tesco kendőit próbáltuk, ez utóbbi nekem nagyon vékony volt, a pampers meg nagyon nedves. Ami azonban azóta a legjobban bejött, az ismét a Dm saját márkás popsitörlője. Ebből nem létezik kemény zárós verzió sajnos (mindenképp olyat javaslok, mert a ragasztós nem bírja végig, amíg el nem fogy a kendő, és hajlamos a kiszáradásra), ellenben árulnak hozzá dobozt, amibe az egész csomag beletehető. Így is praktikus.

Frissítés: a cikk írása óta eltelt egy kis idő, azóta popsikrémből is áttértem a Dm-es babylove krémre, valamint fürdetőből is találtam pumpás kiszerelést ugyanebből a saját márkásból, így most azt használjuk. Praktikus a pumpás verzió, nem lesz minden maszatos, nem kell nyitni-zárni, marad szabad keze az embernek… 🙂 Szintén a babylove-ra szavazok, ha pelenkáról és úszópelusról van szó, nekünk nagyon bejönnek ezek a termékek! (Nem, nem kapok pénzt tőlük a reklámért… 😀 )

Fürdető és pelenkázó állvány

Pelenkázó állvány + fürdető kád

Na ez az, amit én úgy gondoltam, hogy teljesen felesleges. Pelenkázni ott kell tudni, ahol épp vagy, hiszen, ha vendégségbe mentek, út közben vagytok, akkor is meg kell oldani. Kádnak meg ott a miénk.

De be kell látnom, hogy bizony rengeteget segít, hogy mégis van ilyenünk. A férjem ragaszkodott hozzá, ő járt utána, hogy milyen legyen, és utólag nagyon örülök neki. Mivel nincs sok helyünk, hogy egy egész pelenkázós szekrényt vehettünk volna, így egy összecsukhatós állványt szereztünk be, ami egyben fürdetőkád és ráhajtható a pelenkázó alátét is. Nagyon praktikus szerkezet, csak ajánlani tudom.

Baba törölköző

Törölköző

Ha már fürdetésnél tartunk, akkor kell ugye a törölköző, amiből nem árt, ha több is van. Balesetek hamar érik az ilyen dolgokat, ezért legalább 3-at javaslok, hiszen az egyik még tuti a szárítón lóg, amíg a másik már a szennyesben van, és akkor kell a harmadik hirtelen… 🙂 Jó szolgálatot tesznek azok, amiknek van kapucni varrva a sarkára.

Takaró, hálózsák

Baba hálózsákUgyanez a helyzet a takaróval, mi egyelőre kis puha pokrócokat használunk erre a célra. Tehát ilyenkor még nem kell konkrét ágyneműre gondolni, nincs még rá szükség. A pokróc főleg az elején jó, amikor még nagyon pici a baba, egyfajta pólyaként is használható, mert jól belecsavarható a pici, így nyugodtabban alszik. Ezt is a kórházban lestem el, ott is így “pólyázzák” a piciket, hogy jól becsavarják egy sima pokrócba, így a lábuk tud mozogni, a kezükkel meg nem zavarják magukat álmukban.

Később azonban már jobb szolgálatot tesz a hálózsák, mert a pici igen hamar megtanulja lerúgni magáról a takarót… Mi több ilyen zsákot is kaptunk, a legjobban az tetszik, aminek mindkét irányból nyitható a cipzárja.

Ruhák a babának

Baba bodyBevallom én nem vagyok az az öltöztetős babásat játszó fajta, úgyhogy nem szereztünk be mindenféle csini rucikat. Ellenben sokat kaptunk, így ki tudtam próbálni, hogy mi jön be leginkább.

A babának a nadrág egyelőre nem a kedvence, a zoknikat is lerúgja magáról, így mi egyelőre a body – rugdalózó párost preferáljuk (tél van, így kell legalább két réteg neki, itthon kb. 22 fok van).

A bodykból pedig praktikusan azokat preferáljuk, amik “átlapolósak”, vagyis nem kell áthúzni a baba fején, sem sehol belebújtatni, hanem kinyitható teljesen patenttal.

Baba rugdalózóRugikból azokat a legkönnyebb ráadni, amik elöl középen, és mindkét láb irányában végig patentosak.

Sétához persze nem árt egy sapka, ebből az a legjobb, ami nyaknál megköthető, mert az takarja a pici füleit is. Valamint én szeretem, ha van két fülecske varrva a sapi tetejére, mert azon kívül, hogy nagyon aranyos, annál fogva könnyen levehető a sapi, hajhúzás nélkül.

Illetve sétához egy melegebb overall és plusz takaró sem árt, de ugye mi téliek vagyunk…

Ruhák anyának

Anya innentől “otthon ülősre” van tervezve, vagyis nagyon sok szoptatós hálóing található a boltokban. Ezek tényleg praktikusak. Kevesebb van szoptatós felsőkből, de érdemes keresni, én mondjuk találtam az Aldiban egyszer, és még kínából rendeltem párat, mert amit a bababoltokban kapni lehet, az horror áron érhető el.

A szoptatós melltartók is nagyon ügyes kis darabok, csak nekem becsomósodott tőlük a mellem, így én egy kis háromszög melltartót hordok, ami csak arra jó, hogy a melltartó betétet rajtam tartsa.

Melltartó betét

Melltartó betét

Ez pedig addig kell, amíg a szervezet rá nem jön, hogy mennyi tej kell a porontynak. Legalábbis ez az elmélet, én még nem tartok ott, így egész nap, de főleg ugye szoptatásnál és éjszaka, veszettül folyik a tej, így a betét jó szolgálatot tesz. Nekem – bár nem olcsó -, de a Lansinoh jött be, az olcsóbbaktól felázott a mellbimbóm.

Tejgyűjtő kagyló, és tároló zacsi

Tejgyűjtő kagylóÉn nem vagyok híve a fejésnek, nem szeretnék belenyúlni ebbe az egyelőre tökéletesen működő rendszerbe. Bizonyára sokan nem értenek egyet velem, de most nem ez a téma. Mivel én nem fejek, ezért ehelyett arra szoktam rá, hogy a szoptatás közben a másik mellemből spontán elfolyó tejet gyűjtöm össze, és teszem el a mélyhűtőbe.

Ehhez szükség van tejgyűjtő kagylóra, amibe tud folyni a tej, és steril zacskóra, amiben el lehet tenni a mélyhűtőbe. Mivel azonban egy-egy alkalommal nem folyik annyi, hogy megérje rászánni egy zacskót (nekem kb 10-30ml gyűlik egy alkalommal, de egyre kevesebb, ahogy múlik az idő), ezért én beiktatok még egy köztes lépést. Van egy szilikon anyagú jégkocka készítőm, és a kagylóból én abba szoktam önteni a tejet szopi után. Amikor megtelik minden kis rekesz, akkor gyorsan (nehogy felolvadjanak) berakom őket egy zacsiba, és így kerülnek tárolásra.

Sterilizáló

MikrósterilizálóEz nekem csak a tejgyűjtő kagylók miatt kell, hiszen cumisüveget egyelőre nem használunk. Ebből pedig a mikrosütőbe tehetőt választottam, nagyon praktikus darab. Nyilván egy fazékban is ki lehet főzni mindent, de az valahogy nem az én világom. Ez gyorsabb és egyszerűbb így. Én az Avent mikrósterilizálóját használom, mert ilyen márkájú cumijaink vannak . Anno még ilyen Aventes kézi fejőt kaptam, innen indult végül is a “márkásodás”, alapvetően nem ismertem a különböző márkákat, bizonyára a többi is jó. Viszont érdemes az ilyen eszközöket egy márkán belül vásárolni, mert így kompatibilisek lesznek egymással, ami nagy könnyebbséget jelent.

Hőmérő, mérleg, játékok

Baba hőmérőHőmérőt én kínából rendeltem. Az itthoniak kb. 1 perc alatt mérnek, ami gyorsabban, az pedig tizensok ezer forint. Úgyhogy egy “pisztolyos” hőmérőt, ami 2-3 mp alatt mér, pár ezer forintért elhozattam idáig. Eddig bevált.

Mérleget én nem akartam. Max. bérelni, hogy néha súlyt mérjünk. De a férjem vett egyet. Sebaj, majd eladjuk. Nagyjából 2-3 hetente használjuk súlymérésre, azt nem szoktam mérni, hogy mennyit evett a gyerek. Csak agybajt kapnék.

Játék a picinek az elején nem igazán kell. Úgysem látja. Most azonban már, így a második hónapban a fej fölé lógatható cuccok nagyon érdekesek, ilyet érdemes beszerezni. Más még nem igazán érdekli, sem a csörgő, sem a színes kicsi labdák. Még…

Ha nem anyatejes a baba

Mivel mi anyatejesek vagyunk eddig, ezért ebben nem sok tapasztalatom van, csak józan ésszel gondolom, hogy kell tápszer, cumisüveg (legalább kettő, hogy víznek is legyen), és ilyenkor jobban indokolt a sterilizáló is.