Hogyan és hol keresd

A könyv eredeti címe: Before Your Kids Drive You Crazy, Read This!, magyarul a Szeress szívvel, nevelj ésszel – 10 aranyszabály, mielőtt az agyadra megy a gyereked címmel adták ki. Ide kattintva indulj a keresésére.

A könyvről általában

Ez is egy olyan fajta könyv, amit könnyű olvasmányként ajánlok. A nyelvezete, a stílusa könnyed, egyszerűen érthető, mégis sok ponton elgondolkoztat. A fejezetek jól tagoltak, logikusan követhetőek, ezért akkor is nyugodtan vedd elő, ha csak kevés időd van olvasgatni.

A fejezetek konkrét problémák köré épülnek, ezért nagy eséllyel többször is előveszed majd, ha épp az adott élethelyzetbe kerülsz, ahogy fejlődik a gyermeked. Például alvásproblémák, gondok az evéssel, szobatisztaság, fegyelmezési módok…

Mire számíts? – Vélemény a könyvről

A könyvben konkrét gyakorlati megoldásokat fogsz találni olyan helyzetekre, melyeket az író a való életből vett. Saját pácienseinek problémái közül dolgoz fel néhány olyan példaértékű esetet, melyek talán a legáltalánosabb, és jellemzően problémás kérdéseket, helyzeteket szemléltetnek.

A probléma leírása után az író egy kis háttér infóval lát el a témát illetően, majd bemutatja az általa alkalmazott megoldást. Érdekes eljátszani a helyzetekkel, hogy már a probléma leírása után megpróbáld kitalálni a saját megoldásod, amit tovább olvasva össze tudsz vetni az író által javasolttal.

A módszerei jellemzően a megvalósítható és érthető kategóriába tartoznak, nem valami elborult pszichológus okoskodásáról van szó. Ami tény, hogy ezek csak javaslatok, a megvalósítás a szülő feladata (vagyis a tiéd, a miénk 🙂 ), és ezen a ponton múlik minden.

Olyan esetekre találsz példát, mint

  • a baba, aki szinte soha nem alszik, ha leteszik máris sír
  • a baba, aki soha nem hajlandó a saját ágyában aludni (oda már átszokott apa, hogy legalább tudjanak aludni)
  • a fektetés után is futkosó, zsivajozó gyerekek
  • evésproblémák – extrém válogatás, evészavar gyerekkorban
  • szobatisztaságra szoktatás
  • extrém hiszti, szófogadatlanság, a gyerek az úr a házban esetek, stb.

Ezen kívül a könyvben találsz egy aranyszabályt is, amit érdemes gyakran felidézned, és problémás helyzetekben következetesen alkalmaznod. Így szól:

A gyerek problémája nem a szülő problémája!

(Értsd: ha a problémát, amit a gyereked kreált neked, meg tudod fordítani és az ő problémájává tenni, hamarabb meg lesz oldva, mint gondolnád… 🙂 )

Érdemes ezt egy kicsit alaposabban megrágnod, és ha csak ezt a részt olvasod el igen alaposan a könyvből, már megérte megvenned. 🙂

Nálam a “Mindenképpen a polcon a helye” kategóriába tartozó könyv, biztos, hogy többször elő fogom venni a jövőben. Csak ajánlani tudom.