Mire számíts a közérzetedet illetően?

Először is szeretném előrebocsátani, hogy ez is egy olyan dolog, ami minden kismamánál más. Van, aki egyáltalán meg sem érzi, hogy baba van a pocakban, van, aki egész nap a wc fölött görnyed az első időkben.

Amit fontos tudnod, hogy mindkét véglet, és a közöttük lévő állapotok is teljesen normálisak, nem kell megijedned az ilyen tünetektől!

Azt mondják, hogy minél több nyűgöd jön elő, annál biztosabb a baba. Vagyis annál nagyobb eséllyel marad meg, jobban tapad, stb. De ez azért nem törvényszerű, ismerek én is olyan anyukát, akinek két egészséges lurkója van, és egyiknél sem volt az égvilágon semmilyen rosszulléte.

Meddig tartanak a rosszullétek?

Ha jelentkeznek, akkor jellemzően ezt az 5-7. héten teszik, és egészen a 12-13. hétig veled is maradnak. Akad, akinél ez a szakasz tovább tart, de a leggyakoribbak ezek a számok. Ekkor van, akinek egyik napról a másikra teljesen elmúlik minden rosszullét, van, akinél ez egy hosszabb folyamat. Én a magam részéről a 13. héten elkezdtem lassan jobban lenni, de mire tényleg képes voltam megenni egy egész tányér ételt, addigra már a negyedik hónap végén jártunk.

A jó hír: tuti, hogy elmúlik, és újra önmagad leszel! 🙂 Csak győzd kivárni…

Hogy érzed magad a rosszullétes időszak után?

Mondhatjuk tehát, hogy nagyjából az első trimeszter (harmad) ami ilyen nyűglődősen telik, talán egy kicsit tovább is elhúzódik. Utána azonban egy hosszabb nyugis időszak következik. A teljes második trimeszter ilyen nyugis elvileg, bár nincsenek infóim arról, hogy ha nincs teljesen rendben a szervezeted (van valamilyen állandó betegséged, esetleg hormonproblémád), akkor milyen módon adja ezt a tudtodra.

A legfontosabb számomra az a tanulság volt, hogy meg kell tanulni bízni a szervezet és a test jelzéseiben, ugyanis ő tökéletesen tudja, hogy mire van szüksége. Ezért ne lepődj meg, ha valamire elkezdesz “kívánós” lenni, az azért van, mert valamilyen hiányt kell pótolni a szervezetedben. Az is előfordulhat – ahogy nálam is -, hogy egyáltalán nem vagy kívánós, ez sem baj, nem kell megijedni, csak semmi extra hiánya nincs a testednek. 🙂

A harmadik harmad elérkezését onnan is észreveheted majd, hogy elkezd a nyugis időszak kicsit kényelmetlenné válni. A leggyakoribb velejárója a fájó hát és derék, a feszülő pocak, és az ezekkel járó kisebb nyűgök. Ez már nem olyan rosszullét, mint az elején volt, csak egyszerűen elkezd tényleg “terhes” lenni a dolog.

A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, hogy nem küzdesz ellene. Nagyon sokan ezt nehezen viselik mentálisan, nem tudják elfogadni a megváltozott állapotot. Pedig attól nem lesz jobb, hiszen ez a természet rendje, és úgyis az lesz, amit ő akar.

Az egyetlen következménye, ha nem vagy képes ezt elfogadni, hogy a lelki frusztrációd és rossz közérzeted mind megérzi a babád is. Ha elfogadod a helyzetet, és próbálod a szép oldalát látni (nyugodtan biztasd magad azzal, hogy már nincs sok hátra, és úgyis kibújik, legalább érzi, hogy várod már, de ez legyen egy pozitív várakozás), akkor a baba egy kiegyensúlyozott anyukát kap, és így ő is azzá válik, más “hátszéllel” érkezik meg a világra.

Baj, ha ezt érzem? Mikor menjek orvoshoz?

Tényleg sok apró kis vacak lesz, ami előjöhet a várandósság alatt. Kicsi, bosszantó nyűgök, de ezek csupán kellemetlenségek, és nem jelentenek komolyabb problémát. Néha feszül, néha húzódik, talán kicsit szúr itt-ott a hasad, kiszárad a bőröd, stb.

Ami az orvosok és védőnők egyöntetű tanácsa ilyenkor: baj akkor van, ha erősen görcsöl a hasad, vagy, ha vérzel.

Ezt én még kiegészíteném azzal, hogy arra is figyelj fel, ha a babád már aktívan mozgó lényből (nem az első pici mozdulatokra gondolok, hanem amikor már tényleg egész nap hullámzik a hasad) mozdulatlanná változik. Itt most nem arra gondolok, amikor pár órát alszik, annak örülj, mert addig nem rúgja szét a belső szerveid. De, ha már egy napja egyáltalán nem érzed a mocorgását, akkor érdemes orvoshoz fordulnod.

Táplálkozás a várandósság alatt

Nos, itt egy kis önvizsgálatra van szükség első sorban. Mit gondolsz, az eddigi táplálkozási szokásaid szívesen látnád viszont a gyereked esetében is? 🙂

Ha főként gyorskaján élsz, akkor itt nem árt, ha változtatásokat eszközölsz, de ha átlagos, normális kaják alkotják az étrended, eszel főtt ételt, zöldséget és gyümölcsöt, akkor nem kell ezen a témán különösebben aggódnod.

Szerencsére az én első-második trimeszterem tavaszra és nyárra esett, így gyümölcsökben nem volt hiány a piacon, tapasztalatom alapján a sok gyümölcstől nagyon szépen tud nőni a pici 🙂

Ne aggódj az első trimeszter táplálkozása miatt

Ez még fontos, hogy az első időkben, amikor örülsz, ha épp nem hánysz, akkor ne agyalj azon, hogy jajj, mi lesz a babával. A célod ekkor az legyen, hogy ne vesszetek éhen. Ha az egy hamburgert jelent egész nap, vagy egy kis kekszet, akkor azt edd. Ami nem esik jól, azt ne edd meg, úgyis kihányod. Nekem volt olyan napom, amikor egész nap egyetlen jó reggelt keksz és egy zacskó chips ment le a torkomon, pedig alapból nem szoktam ilyeneket enni. Köszönjük, túléltük.

Azon se aggódj, ha ilyenkor fogysz egy kicsit, arra figyelj, hogy az 5kg-os csökkenést ne érd el, mert kúrára fognak az orvosok, az ugyanis már kissé veszélyes mértékű fogyás ilyenkor. De, ha ennél kevesebb megy le, akkor nem lesz gond, hamar vissza fog az jönni.

Az aranyszabály itt is ugyanaz: próbáld meghallani, mit üzen a szervezeted, csak ő tudja, hogy mi kell neki!!