Egy kis áttekintés, hogyan is működik ez az orvososdi manapság, amikor megszületik a pici:

  1. Első körben a védőnéni volt, aki a lelkemre kötötte, hogy szóljak, mikor születünk, hogy tudja előre, mikor jövünk haza. Ő ugyanis az első, aki kijön a picihez, már akár aznap, amikor hazaérkezik a kis család. Ő első sorban papírmunkát végez, illetve ha van kérdés, természetesen válaszol, ellát tanácsokkal, stb.
  2. A második látogató a gyerekorvos, ő az első vizsgálatokat végzi el, ezek jellemzően az alapvető reflexvizsgálatok.
  3. Vitaminok: amiről nem tudtam, hogy kell tömni a gyereket vitaminokkal. Legalábbis a fejlett nyugati kultúrában úgy tűnik nem tudunk meglenni ezek nélkül. No sebaj, először is valami K vitamint kell belefecskendezni a gyerekbe 1 hetes korában, majd ugyanezt még egyszer 1 hónaposan. (majd 2, 3 és 4 hósan is)
    Ezen kívül két hetes korától kezdve D vitamint is kell kapnia, napi 1 cseppet. Jó sokáig.
  4. Ha fáj a pocakja a kis manónak, akkor egyrészt gyakran büfiztessük, de ha ez sem segít, akkor az ajánlott szer a megoldásra az Espumisan csepp, mert ez nem szívódik fel, csak összeszedi a levegőt a belekből és kihúzza a gyerekből. Mondjuk ezt alátámasztom, tényleg elég szeles lett tőle a pici 🙂 Nem mellékesen édeskés íze van, Dolly kifejezetten szerette, nagyon aranyosan cuppogott rajta 🙂
  5. Védőnénire lehet számítani hetente, vagy, ha minden rendben van, szülők sem kaptak szélütést, akkor ritkábban. Ami biztos, hogy az “1. hós státuszra” – bármily nagyzolósan is hangzik ez egy sima vizsgálatra – jönni fog.
  6. 1 hónapos kor környékén esélyes egy látogatás a gyerekorvosnál. Még nem tudni miért, de majd megyünk.

Erről szól az első hónap. Ha mindenki túlélte, akkor a második hónaptól majd jöhetnek az oltások…